Este Reală Intuiția?

În epoca tehnologiei, rațiunea pare să ne conducă viața, așa că intuiția – ceea ce unii numesc instinct, un al șaselea simț, o bănuială sau un feeling – poate părea un sistem depășit sau inferior. Însă, atât istoria cât și ultimele studii ne arată că oamenii de succes profită de puterea sentimentelor și a experienței atunci când iau decizii și îți gestionează crizele. Și în ciuda credințelor populare, intuiția nu este un concept psihopupu rezervat exclusiv celor în căutare de spiritualitate și misticism.

 

Ce este intuiția?

 

Mintea umană este un sistem complex format atât din rațiune – care cuprinde gândurile noastre conștiente, logica – cât și o parte emoțională – care cuprinde gândurile noastre subconștiente, memoria emoțională asociată evenimentelor și experiențelor pe care le-am trait.  Despre intuiție se spune că este acel GPS intern care comunică cu noi prin emoții și senzații corporale. Intuiția are o viteză de reacție extraordinară, extem de fină, de cele mai multe ori de doar o secundă. E acel semnal de alarmă pe care-l primești când întâlnești o persoană pentru prima dată sau afli o veste și trebuie să iei o decizie importantă.

Intuiția este ceea ce simți înainte să începi să gândești, și se bazează pe activitatea memoriei tale emoționale, tot ce ai depozitat în subconștient de-a lungul vieții tale – trăiri, sentimente, experiențe, evenimente etc.

Așadar, intuiția ta se dezvoltă și se extinde atâta timp cât ești în viață. Fiecare interacțiune, eveniment, senzație fericită sau tristă, este catalogată în memoria ta. Intuiția este capacitatea extraordinară de a face o legătură ultra rapidă între prezent și tot ce ai trait deja ca experiență, este vocea interioară  care îți atrage atenția și te îndeamnă spre cea mai bună decizie pe care o poți lua în orice moment.

Cu alte cuvinte, intuiția se bazează într-un fel pe date. Când subconștientul recunoaște un model, corpul începe să elimine substanțe neurochimice atât în ​​creier cât și în intestin. Acești “markeri somatici” sunt ceea ce ne dă acel simț instant că ceva este corect … sau că este greșit. Nu numai că aceste procese automate sunt mai rapide decât gândirea rațională, dar intuiția ta se bazează pe decenii de experiență calitativă diversă (viziuni, sunete, interacțiuni etc.).

Este, de asemenea, mult mai rapidă decât gândirea rațională, ceea ce înseamnă că intuiția este o abilitate necesară care poate ajuta la luarea deciziilor atunci când timpul este scurt și o analiză pur rațională mai mult ne-ar încurca.

  • Intuiția cuprinde reacția noastră naturală față de un anumit comportament (spre deosebire de un răspuns învățat, controlat din punct de vedere rațional).
  • O senzație în corp sau în minte care apare rapid în conștiință (suficient de vizibil pentru a putea acționa fără a fi pe deplin conștienți de motivele care stau la baza apariției ei.)
  • Intuiția este un proces care ne dă capacitatea de a cunoaște ceva direct fără raționament analitice, punând la o parte decalajul dintre părțile conștiente și inconștiente ale minții noastre și, de asemenea, între instinct și rațiune.

Intuitia este așadar o resursă dar și un dar care ne poate ajuta să luăm cea mai bună decizie în momente cheie. 

Albert Einstein a spus: “Mintea intuitivă este un dar sacru și mintea rațională este un servitor credincios. Am creat o societate care valorifică servitorul și a uitat darul.

 

Cum arata intuiția?

 

Intuitia nu are o formă exactă. In funcție de situație, poate apărea sub diferite tipuri, cum ar fi:

  • Instinctele primare de autoconservare– sindromul luptă sau evită, căutarea plăcerii, răspunsurile instinctive de reducere a nevoilor primare, ca foamea, setea și siguranța.
  • Reacțiile emoționale condiționate– frica, aversiunea, suspiciunea, atracția, atașamentul.
  • Intuiția corporală (fizică)– include mesajele privind nevoile și condițiile de la nivelul corpului.
  • Intuiția mistică– cuprinde o varietate de experiențe subiective, cum ar fi călăuzirea spirituală, iluminarea, intuiția psihologică, ghicitul, viziunea profetică, detectarea câmpurilor energetice.
  • Intuiția interpersonală– se referă la abilitatea de a descoperi diferite indicii în legătură cu anumite relații, dar face trimitere și la empatie și la aprecierea caracterului.
  • Intuitia practică (concretă)– se referă la capacitatea de a anticipa diferite probleme și la găsirea celor mai bune soluții, rapid și fără efort.
  • Intuiția expertiză– este un domeniu specific, strâns legat de cunoștințele de specialitate și de perspectiva critică.

Intuitia este executată automat și inconștient, implică abilitatea de a vedea profund, clar și de a prevedea soluțiile. De asemenea, cu ajutorul ei putem extrage semnificația și esența dintr-o anumită situație, determinându-ne să luăm decizii instantanee.

Dacă vei încerca să-ţi îmblânzeşti mintea, aceasta se va revolta, dar mai apoi se va calma, iar atunci vei descoperi că poţi auzi lucruri mult mai subtile – intuiţia va înflori, vei începe să vezi lucrurile mult mai clar şi vei trăi în prezent. Vei vedea mult mai multe decât până atunci. Este o disciplină, trebuie doar să o exersezi.” – Steve Jobs

 

Știința Intuiției

 

Ideea că individul poate lua decizii de succes fără o gândire analitică deliberată – a intrigat filosofii și oamenii de știință încă din timpurile Greciei Antice. Însă oamenii de stiinta au avut dificultati in a gasi dovezi cuantificabile ca exista intuitia.

O echipă de cercetători de la Universitatea din New South Wales a venit cu o tehnică nouă care demonstrează cât de mult subconștientul nostru se foloșește de intuiție pentru a ne transmite mesaje- și chiar îmbunătăți – procesul decizional. Echipa de cercetare formată din cercetătorii psihologi Galang Lufityanto, Chris Donkin și Joel Pearson – au publicat recent concluziile lor.

Mulți oameni folosesc expresia” intuiție “pentru a descrie o senzație sau un sentiment pe care îl au atunci când iau decizii, dar acestea sunt doar descrieri, nu oferă dovezi clare că primim informații inconștiente în creier sau în corp pentru a ghida comportamentul nostru, “Explică Pearson. “Aceasta este prima dată când am putut arăta dovezi puternice că ceva de genul intuiție există de fapt”.

Pentru a măsura intuiția, cercetătorii au proiectat un experiment în care participanții au fost expuși unor imagini emoționale în afara unei conștientizări directe cu scopul de a încerca să ia decizii logice. Rezultatele studiului demonstrează că, chiar și atunci când oamenii nu au fost conștienți de imagini, puteau încă să folosească informații din aceste imagini pentru a lua decizii mai încrezătoare și mai precise.

Aceste date sugerează că putem folosi informații inconștiente transmise corpului nostru sau creierului pentru a ne ajuta și a ne călăuzi viața, pentru a lua decizii mai bune, mai rapide și pentru a fi mai încrezători în deciziile pe care le luăm“, spune Pearson.

Am folosim o tehnică numită suprimare continuă a blitzului pentru a face aceste fotografii emoționale invizibile sau inconștiente“, explică Pearson. “Deci, în timp ce subiecții luau aceste decizii senzoriale, nu știau niciodată că li s-au prezentat aceste fotografii emoționale“.

Participanții au fost echipați cu un stereoscop oglindă în timpul experimentului, care a permis suprimarea continuă a blitz-ului pentru a masca imaginile emoționale. Fotografiile provocatoare de emoții au inclus atât imagini pozitive, cum ar fi pui adorabili, cât și imagini negative perturbatoare, cum ar fi un șarpe gata să atace.

În patru experimente diferite, Pearson și colegii au descoperit că oamenii au putut lua decizii mai rapide și mai precise atunci când au privit inconștient imaginile emoționale. În esență, creierul oamenilor a reușit să proceseze și să utilizeze informații din imagini pentru a-și îmbunătăți deciziile.

Se pare că Intuitia este departe de a fi o chestiune supranaturală, așa cum sunt tentati unii să creadă… Ea se bazează de fapt pe experiențele trecute, pe informațiile și cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. 🙂

2019-02-06T17:42:39+02:00 6 februarie 2019|
test